Více hygieny a bezpečnosti ve výrobě

Großküche_Lebensmittelbranche

Potravinářský průmysl musí splňovat zvlášť přísné předpisy pro hygienu a řízení kvality. Nedostatky ve výrobě mohou koneckonců poškodit zdraví spotřebitelů. Proto jsou procesy a zařízení až do detailu dimenzovány na specifické požadavky odvětví – a to i použitá kola a kladky.

Ty se například používají ve výrobních zařízeních i v dopravních a zásobníkových systémech. Velkou výzvou je v tomto směru většinou vlhké prostředí a časté čištění pomocí zčásti agresivních chemikálií. Obojí způsobuje korozi ocelové konzoly kladek a narušuje běhouny z polyuretanu, tím se rychleji opotřebovávají a stávají se nepoužitelnými. To způsobuje zvýšené riziko zranění pracovníků a znečištění zboží.

Odolné proti vlhkosti a chemikáliím
POBS-nassNapříklad kola série POBS splňují vysoké hygienické požadavky. Běhoun je z reakčně nalitého prémiového polyuretanu Blickle Besthane Soft a je odolný vůči vlhkosti i agresivním chemikáliím. Kola přesvědčí velmi nízkým valivým odporem, vysokou dynamickou zatížitelností a nosností do 500 kilogramů. Silný a měkce nalitý povrch navíc zaručuje komfortní a nehlučný běh a nezanechává žádné stopy ani zbarvení na pojezdové ploše. Konzoly pohyblivých nebo pevných kladek této série jsou vyrobeny z kvalitní nerez oceli. Jsou tedy odolné vůči korozi a optimálně přizpůsobené podmínkám potravinářského průmyslu.

K sérii kol

Detektierbares Polyamidrad mit EdelstahlfasernIndikace zlomků detektorem kovu
V potravinářském odvětví jsou žádaná i individuální speciální řešení. Pro jednoho zákazníka byla například vyvinuta speciální polyamidová kola, do nichž při vstřikovém lití byla přimíchána vlákna z nerez oceli. Tím lze pomocí detektorů kovu identifikovat jejich zlomky. Kola se používají pro vozíky v řeznictví, které musejí být vyprazdňovány přímo nad zařízením pro zpracování. Detektor se tímto postará, aby se do výroby nedostaly úlomky materiálu kola, což zajišťuje vyšší bezpečnost.